16 Kasım 2014 Pazar

Kış Lastiği Zorunlu Olan Şehirler

Türkiye’nin birçok ilinde kış ayları yıpratıcı geçiyor. Yoğun kar yağışı, yağmur ve buzlanma sonucu birçok kaza ve trafik aksaklıkları meydana geliyor.
Yönetmelik Oluşturuldu
Daha önce Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkındaki yönetmeliğine göre, şehirlerarası yük ve yolcu taşıyan araçların 1 Aralık 2014 tarihinden itibaren kış lastiği takması zorunlu koşulmuştu. Bu kapsamdaki genelge tekrar düzenlendi. Düzenleme sonucu, sadece yük ve yolcu taşıyan ticari sınıftaki araçların dışında, yoğun kar ve buzlanma yaşanan 54 ilde binek araçlar için de zorunlu hale geldi.
Kış Lastiği Takmayana Ceza Yağacak
Bu yeni düzenlenen genelgeyle 1 Aralık itibariyle 54 ilde uygulanmaya başlanacak Kış lastiği takma zorunluluğu, Trafik Genel Müdürlüğü tarafından kontrol edilecek. Zorunlu olan illerde yönetmeliğe uymayarak, kış lastiği takmayan binek araç sahiplerine 77 TL ceza kesilecek. Kış lastiği fiyatları nedeniyle alım yapılmaması kabul edilmeyecek. Yük ve yolcu taşıyan ticari araçların kış lastiği takmaması durumunda ise, 519 TL para cezası uygulanacak. Ayrıca binek ve ticari araçlara ikinci kez takmamaları durumunda ceza puanı ve trafikten men gibi caydırıcı yaptırımlar uygulanacak. Bu nedenle kış lastiği fiyatlarına aldırmadan lastik mutlaka alınıp takılacak. 2013 yılında belirlenen 54 ilin, bulunduğumuz 2014 yılında başka illeri kapsayıp kapsamayacağı konusunda henüz kesin bir bilgi bulunmuyor.

Kış Lastiği Zorunlu İller İçin Liste
1 Aralık itibariyle kış lastiği takılması zorunlu olan iller ise şunlar;
AFYONKARAHİSAR – AĞRI – AMASYA – ANKARA – ARTVİN – BİLECİK – BİTLİS – BOLU – BURDUR – BURSA – ÇANKIRI – ÇORUM – DENİZLİ – EDİRNE – ELAZIĞ – ERZİNCAN – ERZURUM – ESKİŞEHİR – GÜMÜŞHANE – HAKKAR – ISPARTA – İSTANBUL – KARS – KASTAMONU – KAYSERİ – KIRKLARELİ – KIRŞEHİR – KOCAELİ – KONYA – KÜTAHYA – MANİSA – MUŞ – NEVŞEHİR – NİĞDE – SAMSUN – SAKARYA – SİVAS – TEKİRDAĞ – TOKAT – TUNCELİ – UŞAK – VAN – YOZGAT – ZONGULDAK – AKSARAY – BAYBURT – KARAMAN – KIRIKKALE – BATMAN – ŞIRNAK – ARDAHAN – IĞDIR – KARABÜK - DÜZCE
Bu iller dışında kalan tüm şehirlerde, sadece Ticari araç sınıfına giren, yük ve yolcu taşıyan araçların tümü 1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği takma zorunluluğu bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder