16 Kasım 2014 Pazar

Kış Lastiğinin Ömrü ve Kullanımı

İncelenmesi ve satın alınırken özellikle bakılması gereken yer kış lastiği fiyatı ve  kış lastiği üzerinde yer alan harfler ve yazılardır. Örnek olarak incelenmesi için 2704 rakam kodlaması girilen kış lastiği ele alınırsa; 2004 yılının 27. haftasında üretilmiş demektir. Yeni model kış lastiği alınmak isterse 2013-2014 üretimi alınması gerektiğinden, son iki rakamı 13 ya da 14 olmalıdır. Şaşırtıcı bir şekilde kış lastiklerinin de bir üretim ve son kullanma tarihi vardır.
                Kış Lastiği Üretim Tarihi:              
Özellikle dikkat edilmesi gereken husus şudur ki, büyük alışveriş marketlerinde, zincir mağazalarda ya da lastik satıcılarında yapılan büyük kampanyalı satışlardan dolayı kış lastiği fiyatı  üzerinde oynamalar yapıldıktan sonra, araç kullanıcılarının hemen galeyana gelip kış lastiği almamasıdır. Kış lastiği fiyatı uygun gelse dahi, marketlerden süt ya da peynir gibi ürünleri alırken yapılması gerektiği gibi lastiklerin de mutlaka üretim tarihine bakılması gerekir.
                Kış Lastiği Ömrü:
                Teknik olarak, lastik üreticileri kullanım sürelerini 4 yıl olarak belirtmiştir. Fakat ömrü dört yıl olarak biçilen kış lastiği, yalnızca doğru koşullarda saklanır ve muhafaza edilirse doğru bir söylem olmaktadır. Fakat hiçbir ortam, herhangi bir büyük lastik üreticilerinin sahip olduğu özelliklere sahip olmadığından bu biçilen ömür, teoriden ileriye gidememektedir.
                Kış Lastiği İçin Uygun Ortam:     
                Doğru koşullar arasında nem, koku ve ısı en önemli faktörlerdir. Bu ortam sağlanamadığından dolayı teori dört yıldan iki yıla kadar düşmektedir. Bu yüzdendir ki, kış lastiği alırken, lastik üzerinde yazılan yazıların son iki basamağının son iki yıla tekabül etmesi gerekmektedir.
                Kış lastiği alırken dikkat edilmesi gerektiği gibi aynı anda değişim yapıldıktan sonra da doğru bir biçimde muhafaza etmek, bir gereklilik değil zorunluluktur. Yaz lastiklerinin yerine kış lastiklerinin geldiği anda yeni bir maraton başlamaktadır. Yaz lastikleri tercihen güneş ışığı görmeyen ve rutubetsiz bir ortamda saklanması gerekmektedir. Ve yaz lastiği alınan firma muhafaza yani saklama poşetlerini de vermek zorundadır. Yaz lastiklerinin her otomobil kullanıcısı tarafından bu şekilde muhafaza edilmesi gerekir. Böyle bir imkân yok ise, kış lastiği fiyatı üzerinde küçük bir değişiklik ile birlikte lastik oteli hizmeti veren şirket ya da firmalardan kış lastiği alarak, yaz lastiklerinize 6 ay süreyle ücretsiz saklama şansı de elde edilebilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder