16 Kasım 2014 Pazar

Kış Lastiğini Neden Kullanmalıyız


Ülkemizde kış lastiği kullanımı ile ilgili ciddi bir bilgi eksikliği veya devasa bir farkındalık eksikliği söz konusudur. Neden mi? Aslında cevap çok basittir, ya sürücüler kış lastiğinin varlığından haberdar değiller, ya da kış lastiği yalnızca karlı havalarda veya yoğun kar yağışı ile buzlu dönemlerde kullanılabileceğini zannetmeleridir.
Kış Lastiğinin Yaz Lastiğinden Farkı

                Yaz lastiklerinin aksine yani günlük kullandığımız standart lastikler dışında kış lastiği düşük veya az sıcaklıklarda hemen sertleşmezler. Bu durum ise yolda aracın daha iyi tutuşa sahip olmasını sağlar. En önemlisi ise daha kısa mesafede durabilecekleridir. Yani bu durum sürüş güvenliğini önemli ölçüde artıracağı anlamına gelmektedir.
                Kış lastiğinin kauçuk bileşiği yaz lastiğininkine göre daha fazla fark içerir. Bir kış lastiği 7 santigrat derecenin altına düşen sıcaklıklara dayanacak biçimde üretilmektedir.

Kışın Yaz Lastiği Kullanmak Tehlikelidir
                Sıcaklık düştüğünde bir yaz lastiği yani standart lastik özelliklerini büyük ölçüde kaybedebilir. Bunların başında esnekliğini kaybetmesi ve tutuş kabiliyetinin önemli ölçüde tehlike arz edecek şekilde düşmesidir.
                Kışın kullanılacak kış lastiği doğal kauçuk madde içeren özel bir madde ile geliştirilmiş bileşiklerle üretilir ve testleri yapılır. Bu şekilde hava soğuduğunda hemen sertleşmezler ve yolda giderken daha yüksek oranda yol tutuşu ve güvenliği sağlarlar.
Kış Lastiğinin Yaz Lastiğinden Sağlamlığı

                Kış lastiği ile yaz lastikleri arasındaki en büyük fark ise, bir yaz lastiğinin buzda ve karda kış lastikleri ile hiç bir şekilde boy ölçüşemeyeceğidir. Çünkü kış lastiği buzda ve karda yaz lastiğine göre daha yüksek bir yol tutuşuna sahiptir. Kış lastiği kullanan bir araç karla kaplı bir yolda (50 kilometre) hızla giderken 35 metrede durabilir. Yaz lastiği yani standart lastik kullanan bir araçta ise bu mesafe 8 metre daha fazla olacaktır. Yani bu 43 metreye tekabül etmektedir.

Araç sahipleri kış lastiği fiyatları dolayısıyla lastik almayarak kış aylarında yaz aylarına oranla 6 kat daha fazla kaza geçirme riski taşır. Kış lastiği fiyatlarına katlanılarak trafik canavarına dur demek elbette sürücülerin elindedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder